Abstract – Invloed van tekst in vouwinstructies

Het economische en educatieve belang van effectieve en betaalbare (gebruiks)instructies wordt steeds belangrijker. Hier een onderzoekje naar het verschil tussen instructies met alléén tekeningen versus instructies van dezelfde tekeningen mét tekst. Een basale onderzoeksopzet om een eerste indicatie te krijgen voor de richting van de opzet van vervolgonderzoek.

Vraagstelling

Hoewel de invloed van afbeeldingen in instructies veelvuldig is onderzocht, is er nauwelijks
aandacht geschonken aan de invloed van de aan- of afwezigheid van tekst in instructies. In dit onderzoek is de vraag gesteld: heeft het toevoegen van tekst in instructies voor vouwen een effect op de prestaties en waardering van leerlingen?

Methode/verloop

In het experiment werden leerlingen van groep 7 gevraagd om een stropdas en een shirt te vouwen, waarbij in verschillende condities de volgorde waarin de vouwwerken werden uitgevoerd alsmede de versies van de instructies zijn gevarieerd. Na afloop kregen de leerlingen een vragenlijst om de instructies te beoordelen en werden de vouwwerken door de onderzoekers beoordeeld.

Resultaten/conclusie

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van tekst geen hogere waardering van de leerlingen of een beter eindresultaat oplevert. Wel wordt het eindresultaat soms sneller bereikt.

Door Jessica Heijmans en Wing Chin (studenten Informatie- en Communicatiewetenschappen Universiteit Utrecht)

Afbeelding 1
Afbeelding 2