Zien we beeldig of zien we talig? – 26 november 2014

beeld en hersen

SERIE De taal voorbij: beeld !  #14
– Zien we beeldig of zien we talig? –

woensdag 26 november,  20:00 – 22:00 uu
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met: Pieter Adriaans

Kijken en zien. We doen het de hele dag door zonder er veel bij na te denken. Dat gaan we wel doen op de bijeenkomst Zien we beeldig of zien we talig? Pieter Adriaans laat ons zien hoe we kijken en hoe we zien. Aan de hand van kijken naar schilderijen. Een eye-opener? Een brain opener? We kijken met onze ogen maar we zien met ons brein. Wat doet ons zien. Maakt taal kijken tot zien? Kun je wel iets zien zonder taal? Welke rol speelt taal bij zien? Zien we wat we denken?

Misschien is het zo, vrij naar Wittgenstein, “Waarover men niet kan spreken, dat kan men niet zien”?

We gaan het zien.

Adriaans

Prof. dr. Pieter Adriaans is informaticus en sinds 1998 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam als hoogleraar Kunstmatige Intelligentie. Hij combineert zijn wetenschappelijke carrière met zijn werk als kunstenaar. Adriaans: “Ik zie geen fundamentele verschillen tussen mijn werk als filosoof, als wetenschapper of kunstenaar. Het heeft allemaal te maken met het creëren van nieuwe inzichten en het begrijpen van jezelf en de wereld om je heen”. www.pieter-adriaans.com

Lees ook de review over Schilderen voor het Brein door Pieter Adriaans op deze site.

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden werkcollege 26 november.