Woord&Beeld met dwang – 14 december 2016

woordmasker

SERIE De taal voorbij: beeld !  #26

Werkcollege – Woord&Beeld met dwang
datum: woensdag 14 december
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met: PJ Roggeband en G. Wasco

Kaders dwingen. Dwingen tot beelden, dwingen tot woorden. En omgekeerd, beelden en woorden worden in kaders gedwongen.

Lang trokken wetenschap en kunst met elkaar op. Ze zijn elkaar onderweg kwijt geraakt. Maar we zien dat wetenschap en kunst elkaar weer actief opzoeken en dat geldt zeker voor woord en beeld.

We kunnen niet zonder kaders en regels van taal en beeld. We kunnen niet zonder het mechaniek van de taal en de grammatica van het beeld. Wat is het begin, wat is het eind? Waar moet ik lezen? Wat moet ik lezen?

We moeten regels toepassen en beperkingen gebruiken om tot een begrijpelijk verhaal te komen. Maar pas in de overtreding van de regel ontstaan de nieuwe betekenissen, nieuwe perspectieven.

Welke systemen liggen aan onze taal en beeldverhalen ten grondslag? Meetsystemen zijn er om te meten. Maar kun je met systemen ook nieuwe betekenissen genereren in woord en beeld?

Hoe een systeem kan leiden tot (nieuwe) betekenissen in beeld en taal onderzoeken woordensmid & getallenman PJ Roggeband en stripkunstenaar G Wasco.

pjPJ Roggeband is tekenen, taal en openbarende kunst. Naast exposities en verrassende optredens, tekende hij regelmatig voor de Groene Amsterdammer en NRC Focus. Ook leverde hij interactieve bijdragen aan OOG, het digitale podium van de Volkskrant. Verder initieert hij allerlei projecten in het kader van kunst & publieke ruimte. Enkele voorbeelden zijn het voetbal & kunstproject Terreinwinst,  het sociale kunstproject Nootgroen en de organisatie van opmerkelijke (stedelijke) expedities langs onverwachte plekken. Expo Onderwereld  Etalagegalerie Inkijk, metrostation Weesperplein, Amsterdam – t/m donderdag 3 januari 2017. elfletterig.nl

wascoG. Wasco Studeerde grafiek aan de AKI en daarna de Rijksacademie. Publiceerde daarna in eigen beheer een groot aantal tijdschriften en boekjes. Wasco is een vurig pleitbezorger van zelfpublishing. Illustreerde voor onder ander VPRO Gids, Vrij Nederland, Parool, NRC en tekende strips vanaf het begin voor ZONE 5300. HET TUITEL COMPLEX, zijn eerste echt grote boek is inmiddels herdrukt. Wasco leverde onlangs ook een bijdrage aan het nieuwe internationale striptijdschrift SCRATCHES.

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van Pakhuis de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden workbench Taal Voorbij #26, 14 december 2016.