Waar ben ik? – 26 november 2013

nederland-distorted2

SERIE De taal voorbij: beeld !  #5

– Waar ben ik? –
26 november,  20:00 – 22:15 uur
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

Wie ben ik ? was lang de meest gestelde vraag, maar die is verdrongen door de nog existentiëlere vraag waar ben ik? Je zou hem haast spontaan  Freudiaans willen beantwoorden met Fort of Da. Of  weer opnieuw verstoppertje willen spelen. Hoe dan ook, het belang van weten wat je geopolitieke positie is staat al vroeg op de mentale agenda. Deze hamvraag gaan we nader onderzoeken.

De duo vraag waar ben ik?/waar ben je? behoort inmiddels tot onze (on)bewuste dagelijkse routine. Dankzij de technologie en door het enorme  gebruik van smartphones, autonavigatie,  google maps zijn locatiegegevens als eten en drinken geworden. Geen vraag die ons bevreemdt of als privacy schending wordt ervaren.  We hebben onszelf letterlijk collectief op de kaart gezet. Kaarten beïnvloeden sterk ons dagelijks handelen.

We kunnen de vraag ook de andere kant op stellen: veranderen kaarten door ons gedrag tengevolge van het interactieve ervan? Voor de ouderen onder ons: met het 100.000 stratenboek zou zo’n vraag moeilijk te bedenken zijn. En een meer kritische vraag: hoe waarheidsgetrouw is een kaart?  Een kaart is én blijft een afbeelding, een model. Dat weten we natuurlijk, een stuk gekleurd papier of een scherm is geen weg, bos of berg. Maar wat doet de kaartmaker en, niet minder belangrijk, wat doen de gebruikers ermee?  Thijs Brentjens en Frederik Ruys zullen hier nader op inzoomen, en klein- en grootschalig naar kijken. En in het practicum onderzoeken.  

 

 thijs4Thijs Brentjens is expert in geo-informatie. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in het onderwerp digitale toegankelijkheid. Thijs heeft geodesie gestudeerd aan de Technische Universiteit Delft en werkt voor vele overheden, zoals voor de rijksoverheid aan het project Geozet. Thijs gaat in op hoe we locatie en locatietechnologie inzetten, hoe kaarten daarbij heel nuttig zijn, maar soms hun doel voorbij schieten. En wat doen we dan? www.brentjensgeoict.nl

frederik-4Frédérik Ruys is verantwoordelijk voor de datavisualisaties/animaties in het programma tv-serie ‘Nederland van Boven’. Hij ontwikkelt als information designer en datajournalist ‘infographics’, is een van de oprichters van het Infographics Congres, samensteller van het boek Infographics in Nederland en uitgever van het magazine Infographics. Verzorgt workshops en trainingen voor redacties en communicatiemedewerkers en geeft geregeld gastcolleges. Is onderscheiden met diverse prijzen, waaronder de Infographic Jaarprijs 2009 en 2012, de Malofiej en de European News Design Award. Tevens jurylid voor verscheidene competities. www.vizualism.com

Programma  –  20:00-22:00
– Thijs Brentjens
– Workshop
– pauze
– Frederik Ruys
– Discussie

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van de Zwijger, http://www.dezwijger.nl/taalvoorbij5
of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden werkcollege 26 november.