VJing en Storytelling – 30 oktober 2014

drifterTV2

SERIE De taal voorbij: beeld !  #13
– VJing en Storytelling –

donderdag 30 oktober,  20:00 – 22:00 uu
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met: Marina Turco en Nils Muhlenbruch

De informatieoverdracht via taal en beeld zijn ingrijpend veranderd door de immense én zeer snelle ontwikkeling en nooit bevroede nieuwe technologische mogelijkheden. In combinatie met mobiele devices een heel nieuw, dynamisch en complex, speelveld.

Hoe verloopt informatieoverdracht als het effect van beeld en taal wordt gesublimeerd van een bijna uitsluitend cerebrale tot een bijna fysieke ervaring?

Was vroeger de bibliotheek de plaats waar het gebeurde. Het enige geluid was ssst en het ritselen van de bladzijden. De bibliothecaris was de regisseur.

Nu gebeurt het ook in de arena van de clubs onder leiding van de VJ’s. Dansen, bewegen, muziek, taal en beelden.
Video jocking is de directe, interactieve, dynamische relatie tussen beeld en tekst. Het beweegt zich tussen twee polen. Het kan spontaan, improviserend, jazzy zijn. Het kan ook meer (vooraf) gestructureerd op basis van scripting. Extra is de expliciete inzet van muziek.

Hamvraag: wat gebeurt daar, hoe wordt er overgedragen en tot stand gebracht. Welk verhaal wordt er verteld en welk verhaal wordt er begrepen. En hoe wordt het verhaal door de samenwerking van componenten en actoren verteld.

Theoretische inleiding van Marina Turco. Zij is op het onderwerp VJing gepromoveerd. En de praktijk in de arena wordt getoond door VJ Nils Mühlenbruch.

NilsNils Mühlenbruch is een freelance designer en levert animatie en videovormgeving voor diverse audiovisuele producties. Uitgangspunt is het vertalen van ideeën naar bewegend beeld voor zowel commerciële als culturele uitingen. In samenwerking met Producer/DJ Drifter (Remko van der Drift) speelde Drifter TV op diverse podia in binnen en buitenland en won de Vj contest VISUAL SENSATIONS voor beste VJ act in 2005.

MarinaMarina Turco is a writer and researcher in the field of media and culture. In her dissertation Dancing Images: Text, Technology and Cultural Participation in the “Communicative Dispositif” of VJing she explores the phenomenon of live video performances in the context of dance parties, from an anthropological as well as an aesthetic vantage point. More in general, she is interested in how the “digital universe” gives form to specific structures of thought and action, in communication, education, politics, and economy.

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden werkcollege 30 oktober.