Visuele verzen en berijmende beelden – 10 februari 2015

uitgelicht#15

SERIE De taal voorbij: beeld !  #15
– Visuele verzen en berijmende beelden –

dinsdag 10 februari,  20:00 – 22:00 uu
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met: Eva Hilhorst, Theo Danes, Jasper Bendermacher

Op de grens van taal en beeld, waar taal begrijpbaar wordt als er een beeld is en waar beelden als taal gelezen kunnen worden.

Door taal beeldend te bekijken ontstaan nieuwe betekenissen. En door het beeld talig te maken voegen we een nieuwe dimensie toe aan beelden.

Dichters roepen beelden op met minimaal gebruik van taal: van woorden beelden maken en van beelden woorden. Van de scheiding van beeld en taal naar de vereniging van beeld en taal.

In één zin: hoe beïnvloedt taal de betekenis van beeld?

Jasper Bendermacher bespreekt met ons de theoretische inleiding. Eva Hilhorst laat ons rijmen met beelden en Theo Danes zoekt de grenzen op met visuele verzen

evaEva Hilhorst (1970) woonde  6 jaar in  Brussel, sinds 2014 weer in Amsterdam. Zij publiceerde wekelijks illustraties en cartoons in Brussel deze Week. Vanaf december 2011 zorgt ze voor stripreportages over sociaal-culturele evenementen in Brussel, samen met Wauter Mannaert. Zij is initiator van een nieuw op te richten platform voor getekende journalistiek http://gpstripreportages.wordpress.com/ en http://evahilhorst.blogspot.nl/

Jasper BendermacherJasper Bendermacher (1990) maakte voor de onderzoeksgroep van prof. boekillustratie S. de Bodt en in opdracht van de erven van Fritzi ten Harmsen v/d Beek een bibliografie van de tekeningen van Fritzi ten Harmsen v/d Beek. Hij is BA Nederlands UvA (2014) en MA Boekwetenschap en handschriftenkunde.

 

theo

Theo Danes (1983) is dichter, ontwerper en tienkamper. Hij schreef de sportieve dichtbundels ‘Atletische verzen’ en ‘Olympische verzen’ (Nijgh & Van Ditmar),  samen met een grootmeester van het lichte vers en lied: Ivo de Wijs. http://theodanes.nl

 

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden werkcollege 10 februari.

 

Janne