Van woord tot beeld, van beeld tot woord – 24 sept 2013

screen-silhouette2

SERIE De taal voorbij: beeld!  #3

– Van woord tot beeld, van beeld tot woord –
24 september,  20:00 – 22:15 uur
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

In deze bijeenkomst worden de relaties tussen woordtaal en beeldtaal onderzocht. Hoe kijken we naar taal? Hoe lezen we beelden? Kan het anders? Neem bijvoorbeeld het Dadaïstisch beeldgedicht, graffiti of logo’s of, anno 2013, e-poëzie en digidichten.

Woorden worden beelden. Zinnen worden grafische vormen. Er ontstaan andere betekenissen en belevingen. Dat vraagt om ‘her-denken of ‘om-denken’, om een andere manier van denken, een andere manier van werken, een andere manier van communiceren.

Tijdens de bijeenkomst onderzoeken we het werken met beeldelementen en taal. Het wordt een onderzoek naar het gebied waar de taal van het beeld samenvalt met de taal van het woord.
Dit gebeurt onder leiding van Tine Wilde, kunstenares en filosofe. De inleiding is door Pieter de Nijs en de workshop wordt begeleid door twee praktische professionals: Geert Zomer en Jeanneke Hoppenbrouwers.

Programma –

– Inleiding over woordbeelden door Pieter de Nijs.
– Workshop. Met woorden ‘beelden’. Inleiding door Tine Wilde. Met inzet van dadaïstische aanpak beelden maken. Interactieve workshop om met zelf gekozen woorden tot mentale beelden te komen en die vervolgens weer in visuele beelden uit te drukken. Begeleiding door Jeanneke Hoppenbrouwers en Geert Zomer.
– Pauze
– Bespreking. Tot slot worden de resultaten van de workshop geduid vanuit een filosofisch perspectief onder leiding van Tine Wilde.

– Sprekers  –

tineTine Wilde is zelfstandig filosoof en beeldend kunstenaar. Zij doet grensverleggend filosofisch en artistiek onderzoek naar feiten en waarden met betrekking tot sociale praktijken en culturele attituden. Haar beeldend werk is tentoongesteld in binnen- en buitenland o.a. Amsterdam (Arti et Amicitiae) en Berlijn (DAAD galerie). Zij schrijft artikelen over installatiekunst en filosofie, verzorgt cursussen en Masterclasses en geeft regelmatig openbare lezingen. Website: www.tinewilde.com

pieter-zwPieter de Nijs schreef over Nederlandse en buitenlandse literatuur voor verschillende literaire tijdschriften en over beeldende kunst en theater voor o.a. De Groene Amsterdammer, HP/De Tijd en voor diverse kunstbladen. Hij verzorgt geregeld lezingen, rondleidingen en cursussen over beeldende kunst. Website: www.pieter-etant-donnes.blogspot.nl

 

– Workshopbegeleiders

jeanneke-zwJeanneke Hoppenbrouwers is tekentherapeut en tekentaaldocent. Kunst, creativiteit, psychologie en spiritualiteit zijn haar passies. Zij heeft diverse studies gedaan waarbij deze gebieden samen komen waaronder de opleiding tot kunstzinnig coach. Zij is lid van de beroepsvereniging Tekentaal. Zij geeft cursussen en workshops onder het motto: op een kunstzinnige bewust worden van jezelf en de wereld om je heen. Website: www.atelier7sprong.nl

geert-zwGeert Zomer heeft een eigen praktijk voor analytische tekentherapie en poëzie en hij is kunstenaar en dichter. Een tekening kan gezien worden als een projectieveld van ons innerlijk. Hij was stadsdichter van Harderwijk (2011-2012) en zijn gedichten zijn opgenomen in verschillende verzamelbundels. Twee bundels gaf hij uit in eigen beheer, binnenkort verschijnt een derde bundel bij een landelijke uitgeverij. Website: www.gzomer.scarlet.nl

NB BYOD *

* Ofwel, neem je tablet of smartphone mee. Pen, papier en schaar zijn ook beschikbaar.

– Deze bijeenkomsten zijn een initiatief van het Instituut voor Beeldtaal (i.o.) –

Aanmelden kan op de site van de Zwijger
http://www.dezwijger.nl/taalvoorbij3
of stuur een mailtje naar
info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden bijeenkomst 24 september, van woord naar beeld

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *