Spreken in beelden, woorden zien – 5 april 2016

IMG_3026-1

SERIE De taal voorbij: beeld !  #23

Workbench – Spreken in beelden,  woorden zien
dinsdag 5 april,  20:00 – 22:00 u
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met: Ida van der Lee en Michael van Hoogenhuyze

De herkomst en werking van de combinatie van woord en beeld in de Westerse cultuur
 

We onderzoeken de herkomst van het bedenken en toepassen van symbolen. Van de vele misverstanden over de Egyptische hiërogliefen naar het ontstaan van orakelspellen zoals de tarot in de vijftiende eeuw.

Hoe verleidelijk is het om woord en beeld te combineren? Hoe dwingend kunnen symbolen worden?

De werking van de combinatie beeld-en-woord wordt onderzocht door middel van een aantal spelsystemen die ontworpen zijn door de kunstenaar Ida van der Lee. Beeld en tekst worden hier gecombineerd en maken het ontstaan van nieuwe betekenissen mogelijk.

Aanwezigen worden uitgenodigd om met deze spelsystemen te experimenteren.

De historische en theoretische achtergrond wordt gepresenteerd door Michael van Hoogenhuyze. De spellen worden gepresenteerd door de kunstenaar/ontwerper Ida van der Lee.

ida Ida van der Lee (1961) studeerde autonome vormgeving aan de HKU (1996) . Ze heeft zich als kunstenaar ontwikkeld in de richting van community art waarin ze rituele kunst inzet als manier om te communiceren op betekenisniveau. Ze realiseerde grootschalige projecten rondom sloop waaronder Sloophamer Schatkamer, Zaandam (2003-2006). Met Allerzielen Alom heeft ze de traditie van Allerzielen nieuw leven ingeblazen (2005-2015). Momenteel werkt ze aan de 4e editie van Namen en Nummers waarin op rituele wijze de weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt herdacht worden.

michaelMichael van Hoogenhuyze (1946) heeft, naast een lange staat van dienst als kunsttheoreticus in het kunstonderwijs, regelmatig theoretische ondersteuning gegeven voor kunstprojecten, als vertaler, schrijver of dramaturg. De laatste jaren was hij werkzaam binnen de studierichting ArtScience, aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Uiteindelijk heeft hij zijn ideeën uiteengezet in zijn boek “Van muzisch spel naar muzisch denken”, uitgegeven in Leiden in 2015.

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van Pakhuis de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden workbench Taal Voorbij #23, 5 april 2016.