Signs & The City – 25 Maart 2014

Photo Credit: Florian Krause
Photo Credit: Florian Krause

 SERIE De taal voorbij: beeld !  #8

– Signs & the city –
dinsdag 25 maart,  20:00 – 22:15 uur
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

Van neonreclame tot mediafaçade. Van graffiti tot murals en urban art. De veranderende vorm en betekenis van beeldtaal in de gebouwde omgeving.

De publieke ruimte is van oudsher getooid met symbolen en signalen. Overheid, burgers en bedrijven drukken elk hun stempel op de stad. Borden en beelden vormen een betekenislaag over de gebouwen, met aanwijzingen over plaats, status en identiteit. Ook hier verandert de verhouding tussen beeld en taal onder invloed van techniek. Muurgravures werden neonreclames, en veranderen nu tot een permanente stroom van videobeelden op displays en mediafaçades.

De visuele claim op de openbare ruimte is niet alleen voorbehouden aan architecten, stedenbouwkundigen of reclamemakers. Er is een tegenbeweging gaande onder de noemer urban art.Binnen de urban art zijn verschillende stromingen te definiëren zoals street art, graffiti en adbusting. Elk met een eigen oorsprong, doel en effect op de beleving van de openbare ruimte.

In Signs & The City zoomen we aan de hand van voorbeelden in op de rol van buitenreclame en street art. Op de raakvlakken en op de strijd om aandacht tussen gereguleerde commercie en individuele expressie.

Hoe verandert de vorm en betekenis van deze boodschappen onder invloed van tijd en techniek? Wat is de wisselwerking met stadsbeeld en architectuur?

Rik WagterRik Wagter is marketeer, concept- en produktontwikkelaar met ruime ervaring in digitale media, zowel online als met public screens. Gefascineerd door nieuwe media en de invloed ervan op mens en maatschappij.

 

 

Peter Ernst CoolenPeter Ernst Coolen werkte als art director o.a. voor merken als Tele2, UNICEF, Shell, Marktplaats, ING, Campina en SEAT. Daarnaast is hij oprichter van NAME Gallery Amsterdam en curator van exposities op het gebied van contemporary urban art. Hij is mede-organisator van street art en graffiti evenementen zoals Urban Art EFX en de Amsterdamse edities van de internationale Kosmopolite Art Tour.
www.thisisname.com
www.katamsterdam.com

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van de Zwijger, http://www.dezwijger.nl/taalvoorbij8 of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden werkcollege 25 maart.