De resonantie van schoonheid – 29 januari 2018

Werkcollege – De resonantie van schoonheid
datum: maandag 29 januari
locatie: Pakhuis De Zwijger, Amsterdam
met: Marius Hogendoorn en Hein van Dongen

De resonantie van de luit helpt bij het vinden van de goede toon, de hulplijnen van Photoshop wijzen ons de mooiste plaats. Maar wat IS mooi? Wat zijn de regels van schoonheid?

Zo’n onderwerp schreeuwt om onderzoek. Communicatieonderzoeker Marius Hogendoorn doet internationaal vergelijkend onderzoek naar de diverse culturele en individuele belevingsdimensies van schoonheid. Daarin wordt aan deelnemers gevraagd om hun emotieve perceptie van dit complexe fenomeen te visualiseren en het gekozen beeld toe te lichten.

Wat onthullen de tekstbeeld/beeldteksten over de schoonheidsbeleving? Een tentatieve narratie over de interactie tussen woord en beeld: hoe wordt in dat complexe proces de beleving schoonheid gecreëerd. Wittgenstein stelde Wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen. Beeldtaal heft die gesug-gereerde beperking op.

Filosoof Hein van Dongen gaat naar de oerbronnen van onze schoonheidservaring. Schoonheid is geen eigenschap van een ding, een beeld of een tekst. Schoonheid is de ervaring van de kijker, luisteraar, lezer. Schoonheid ontstaat pas in de interactie tussen onszelf en onze omgeving: een proces van ‘resonantie’. Deze schoonheidservaring vertelt veel over wie we zijn. Misschien raakt Stendhal de kern in zijn uitspraak La beauté n’est que la promesse du bonheur.

Dr. Hein van Dongen is filosoof en muzikant, werkzaam als adviseur en docent. Recentelijk publiceerde hij een boek over Bergson (Boom) en (samen met Hans Gerding en Rico Sneller) Wild beasts of the philosophical desert (Cambridge). Hij werkt thans aan een boek over Esthetische ervaringen. Hij is verbonden aan Filosofie Oost-West in Utrecht.

Marius Hogendoorn werkt als adviseur op het gebied van communicatieonderzoek voor uiteenlopende opdrachtgevers en is auteur op het onderwerp schoonheid. Rond 2007 startte hij na een uitstap in de (bad)mode een vrij onderzoeksproject: Project Beauty.


Gratis Entree. 
@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden Taal Voorbij #34, 29 januari 2018. Aanmelden kan op de site van Pakhuis de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl.