Make It Visual – 16 juni 2014

SequoiaView, door Jack van Wijk
SequoiaView, door Jack van Wijk

Datavisualisatie: de innige samenwerking van woord en beeld. De kwantiteit en complexiteit van data hebben de grenzen en de beperkingen van wat met tekst (met of zonder plaatje) nog is over te dragen bereikt.

De onvoorstelbare productie en beschikbaarheid van data vraagt inzet van andere middelen om er bruikbare informatie uit te halen en effectief mee te communiceren. Dat heeft tot een innige samenwerking tussen woord en beeld geleid: datavisualisatie. Termen die daarbij horen zijn visual language, infographic, animatie, datadesign, statische en dynamische informatievisualisatie; het gaat over het gedoseerd en interactief in beeld brengen van grote hoeveelheden gegevens. Om op die wijze de lezer, of beter de kijker/lezer inzicht te geven.

Deze snelle ontwikkelingen zullen in beeld worden gebracht door Jack van Wijk, die onderzoek doet naar nieuwe methoden om experts inzicht te geven in complexe systemen, zoals telecommunicatienetwerken en computersystemen. De ontvanger staat centraal: de mogelijkheden en beperkingen van ons visueel systeem bepalen wat werkt en wat niet.

Datavisualisatie is uitermate geschikt om complexe abstracte data begrijpelijk te maken. Maar dezelfde data kan op veel verschillende manieren gevisualiseerd worden. Tijdens deze presentatie laat Jan Willem zien hoe een aantal van zijn datavisualisaties ontworpen zijn voor verschillende doelstellingen. Daarnaast geeft hij een kijkje in de keuken; hoe komt een datavisualisatie tot stand?

Jack van WijkJack van Wijk is hoogleraar Visualisatie bij de faculteit Wiskunde en Informatica van de  Technische Universiteit Eindhoven. Hij heeft Industrieel Ontwerpen gestudeerd in Delft en daarna promotieonderzoek gedaan naar computer graphics. Hij heeft ruim dertig jaar onderzoek gedaan naar gegevensvisualisatie, sinds 1998 met name naar visualisatie van abstracte gegevens, zoals grote tabellen, hiërarchische gegevens en netwerken.  Hij is (co-)auteur van ruim 100 artikelen over visualisatie en zijn werk is onder andere bekroond met de IEEE Visualization Technical Achievement Award en de Eurographics Outstanding Technical Contributions Award. Verder is hij betrokken bij MagnaView BV en SynerScope BV, twee start-up bedrijven die voortgekomen zijn uit het onderzoek van zijn groep.

Jan WillJan Willem Tulpem Tulp is een freelance data experience designer, en met zijn bedrijf TULP interactive maakt hij mooie datavisualsaties waarmee complexe data begrijpelijk worden gemaakt. De visualisaties van Jan Willem zijn in verschillende boekenen tijdschriften verschenen. Hij werkt voor klanten als Scientific American, World Economic Forum, Schiphol Airport en Philips. http://tulpinteractive.com/

sociopatterns_large

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van de Zwijger, http://www.dezwijger.nl/de-taal-voorbij-11-make-it-visual  of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden werkcollege 16 juni.