Informatiearchitectuur en Visualisatie – 23 september 2014

vreemdelingen

SERIE De taal voorbij: beeld !  #12
ICT en Visualisatie

dinsdag 23 september,  20:00 – 22:00 uu
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met: Bob te Riele en Sjako ten Haken

Marketeers willen ons telkens weer doen geloven hoe ongelooflijk makkelijk en eenvoudig zaken zijn. Ook in computers: met één druk op de knop, alles in de cloud. Zolang we in de showroom zijn mag dat beeld nog waar lijken, zodra we de werkplaats ingaan, om de metafoor verder door te zetten, en onder de motorkap gaan kijken is het in één keer afgelopen met de eenvoud en is complexiteit de grote winnaar.

En we hoeven de krant maar op te slaan om te lezen over projecten van de overheid die niet gelukt zijn. Dat geldt ook voor projecten in het bedrijfsleven maar die hoeven veel minder transparant te zijn, worden minder gecontroleerd, dan de overheid.  De hamvraag is: hoe gaan we met de complexiteit van informatietechnologie om zodat het begrijpelijker en daarmee hanteerbaarder wordt. Daar is slechts één weg: Let’s get visual.

Visualisaties zijn essentieel en absoluut onmisbaar geworden in de representatie van (infra)structuren en (informaterings)processen.  In de afgelopen decennia heeft zich een abstracte en verfijnde symbolentaal ontwikkeld. Slechts leesbaar voor een kleine groep van ingewijden. Gebleken nadeel: communiceren over hoe het in elkaar steekt en wat er besloten moet worden is voor de buitenwacht, inclusief de beslissers, buiten bereik geraakt. Kortom, de grens is bereikt en een vertaalslag is noodzakelijk om de communicatie weer mogelijk te maken.

Naast communicatietool is visualisatie voor informatiearchitecten ook een krachtig denkinstrument. Een toolbox om de gedachten te vormen én om deze met anderen te delen. En in samenwerking verder te ontwikkelen. Voor de communicatie van architectuur richten architecten zich vooral op de rationele overdracht van informatie en logica door middel van tekst, tabellen en formele diagrammen. Bij beslissingen of acceptatie van veranderingen is naast overdracht van ratio ook een overdracht van emoties zoals beleving, ambitie of inspiratie nodig. Visualisatie is hiervoor een effectief middel.

Specialisten Sjako ten Haken (IT Visualisatie) en Bob te Riele (IT architect) geven inzicht in de mogelijkheden, het belang en de toepassing van visualisatie aan de hand van informatiearchitectuur.  Daarnaast worden een aantal praktische handvatten gegeven voor  de toepassing van visualisatie in het werkterrein van een informatiearchitect.

SjakoSjako ten Haken is zelfstandig bedrijfs- en informatiearchitect en helpt bedrijven en organisaties bij de vertaling van hun visie en strategie naar het ontwerpen van processen en IT. Hij maakt complexe en technische architecturen en ontwerpen op een visueel aantrekkelijke manier begrijpelijk en bruikbaar voor de boardroom en de werkvloer. Sjako is oprichter en voorzitter van de werkgroep Visualisatie van het Nationaal Architectuur Forum.

BobBob te Riele maakt technologie waardevol. Als adviseur en technisch geweten is Bob aanspreekpunt voor alle lagen van de organisatie. Hij verstaat de kunst om inzichtelijk te maken welke innovatieve technologieën passen bij de aard en levensfase van de organisatie. Bob is lid van de NAF werkgroep Visuele Enterprise Architectuur.

 

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van de Zwijger,  of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden werkcollege 23 september.