Emoji take over – 3 maart 2016

TOJ_titel_3


SERIE De taal voorbij: beeld !  #22

Workbench – Emoji take over
donderdag 3 maart,  20:00 – 22:00 uu
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met.: Lilian Stolk

Anno nú communiceren we als we (onder)weg zijn, ergens zijn. Het doet er niet toe wáár we zijn. Deze mobiliteit, deze footloosity leidt tot vele korte momenten waarin we even iets met een ander willen delen. We leren om te schrijven met de snelheid en directheid van praten. Kort en bondig. En dat kán. Met de smartphone, social media als Facebook en Twitter en met kortschrift, afkortingen, uitroepingen én emoji. En uiteraard met een verbinding :). Onze inzichten en gevoelens gaan de hele wereld over. Realtime. Of wanneer het jou uitkomt. Maar wacht niet té lang met reageren :|.

sleutels
@ Paul Faassen, uit: 2 personen vinden dit leuk

Emoji is volgens Brits onderzoek de snelst groeiende taal ter wereld. Het vrolijke toetsenbord op je telefoon blijkt een veelgebruikt hulpmiddel bij het nuanceren en specificeren van een digitale boodschap, de iconen fungeren bijvoorbeeld als vervanger voor intonatie en handgebaren. Maar maken een bericht ook persoonlijker.

Onlangs werd de meest populaire emoji Tears of Joy door Oxford Dictionary verkozen tot woord van het jaar 2015. General Motors publiceerde een persbericht in emoji om een nieuw publiek aan te spreken.

Hoe emoji en taal elkaar beinvloeden gaan wij ontdekken onder leiding van emoji-expert Lilian Stolk.

2fe489aLilian Stolk (1986) onderzoekt hoe taal ons leven vormgeeft. Taal codeert objecten, waardoor een actieve en nauwkeurige observatie niet meer nodig is. Met een master Media en Journalistiek en de studie Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie als achtergrond, wil Lilian een andere blik bieden op dagelijkse gewoonten. Zo is het boek Vieren (2012) een verslag van een jaar lang bijzondere dagen vieren, van Dag van het Naakttuinieren tot Dag van de Onschuldige Kinderen. Momenteel doet ze onderzoek naar het fenomeen emoji. Websites:
Lieke Verheijen

Lieke Verheijen, MA (1989) voltooide de opleiding English Language and Culture en de research master Language and Communication aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Ook volbracht zij cursussen aan Tilburg University en een onderzoeksstage aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Tegenwoordig is Lieke promovenda bij de afdeling Nederlandse Taal en Cultuur en het onderzoeksinstituut Centre for Language Studies op de Radboud Universiteit. Hier doet zij onderzoek naar de taal waarmee jongeren communiceren in nieuwe media, oftewel ‘digi-taal’, en de invloed van het gebruik van nieuwe media op hun schrijfvaardigheid.

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van Pakhuis de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden workbench Taal Voorbij #22, 3 maart 2016.

emoticons offline
@ Paul Faassen, uit: 2 personen vinden dit leuk