Denken kan niet zonder beelden – 2 maart 2017

SERIE De taal voorbij: beeld !  #28

Werkcollege – Denken kan niet zonder beelden
datum: donderdag 2 maart
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam
met: Johan van Benthem

Bij denken wordt direct aan taal gedacht. En diagrammen worden vaak gezien als een illustratie of een verheldering van de tekst. Dat is echter niet de volledige waarheid. Diagrammen zijn ook instrumenten om (anders) mee te denken.

Wat taal niet kan, kunnen diagrammen wel: het zichtbaar maken van kenmerken van fenomenen. Dit is een innovatieve, zeer recente ontwikkeling, een belangrijke stap, een paradigmashift…….Pardon? Euclides, ruim tweeduizend jaar geleden, was er al mee bezig.

Diagrammen zijn weer hot. De rijke mogelijkheden en de gevolgen van de wisselwerking tussen diagram en taal worden herontdekt. Zoals het wonderlijke verschijnsel van het ontstaan van taal uit onveranderlijke patronen die we direct kunnen observeren.

Filosoof, logicus en universiteitshoogleraar Johan van Benthem neemt ons mee in een vogelvlucht door de wereld van diagrammen. Hij laat zien hoe diagrammen bijdragen aan ons redeneren, hoe verhelderend ze kunnen zijn en tegelijk ook verraderlijk onbetrouwbaar. Een intrigerend samenspel van beeld en taal dat essentieel is voor ons denken.
Komt dat horen én zien.

Johan van Benthem

Johan van Benthem is universiteitsprofessor emeritus aan de Universiteit van Amsterdam, en gewoon hoogleraar aan Stanford University in Californië, en Tsing-hua University in Beijing. Zijn werkterrein is de wiskundige logica en haar interdisciplinaire toepassingen, met name in filosofie, taalkunde, informatica, speltheorie, en cognitiewetenschap. Hij is ook auteur van vele leerboeken logica. In 1997 won hij de Spinoza Premie van NWO.  (http://staff.fnwi.uva.nl/j.vanbenthem)

Gratis Entree. Aanmelden kan op de site van Pakhuis de Zwijger, of stuur een mailtje naar info@instituutvoorbeeldtaal.nl o.v.v. aanmelden Taal Voorbij #28, 2 maart 2017.