Battle tussen Woord en Beeld – 27 mei 2014

Woord - Beeld  design: Mickey Cohen

SERIE De taal voorbij: beeld !  #10

– Battle tussen Woord en Beeld –
dinsdag 27 mei,  20:00 – 22:15 uur
locatie: Pakhuis de Zwijger in Amsterdam

Het gevecht tussen beeld en woord. Hoe is de stand in dit gevecht? In een proces dat zich al decennia lang voltrekt in alle media of mass communication and distribution. Inzet: de hegemonie, de suprematie, de dominantie, van het beeld of van het woord.

Het beeld is inmiddels overal en het beeld is met een enorm gemak te produceren, te reproduceren en te distribueren. Het woord is in de verdrukking, bladen verdwijnen in snel tempo, er wordt steeds minder gelezen.

Wordt alles beeld? In den beginne was er het woord en al die tijd daarna was er het woord. Een woordenstorm hebben we nooit gekend, maar het woord lijkt zijn onaantastbare positie te moeten afstaan aan het beeld.  Of is dit beeld schijn? Geen controverse maar juist een symbiose?  Nader onderzoek dus.

Een toner gaat het laten zien en een verteller gaat het laten horen.  Een beeldverhaal en een woordverhaal. Of een beeldverhaal versus een woordverhaal.

Mieke Gerritzen onderzoekt het belang van beeld en werkt aan haar nieuwe boek ‘Beelden zijn de nieuwe woorden’. Hans Maarten van den Brink observeert dat in onze beeldcultuur meer wordt gepraat, geschreven, geluisterd en gelezen dan ooit tevoren. Dagan Cohen treedt op als scheidsrechter.

Mieke2Mieke Gerritzen (Amsterdam, 1962) is ontwerper en directeur van MOTI, Museum of the Image in Breda. In de jaren negentig van de 20e eeuw verwierf zij bekendheid als één van de eerste ontwerpers die voor nieuwe media gingen vormgeven. Van 2002 tot 2008 gaf zij leiding aan de designafdeling van het Sandberg Instituut, de masteropleiding verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Gerritzen ontving diverse prijzen en onderscheidingen, waaronder de H.N. Werkmanprijs in 2000 voor de vormgeving van de leaders voor Nederland 3 en de Rotterdamse Designprijs. http://www.motimuseum.nl/

Hans-Maarten-van-den-BrinkHans Maarten van den Brink is sinds 2006 directeur van het Mediafonds. Van 2002 tot 2006 werkte hij als oprichtingsdirecteur voor de Stichting Actueel Verleden en als waarnemend directeur voor Witte de With. Van 1995 tot 2001 was Van den Brink hoofdredacteur televisie bij de VPRO. Hij werkte veertien jaar lang in verschillende functies bij NRC Handelsblad. Hij was als mede-initiatiefnemer, bestuurder en adviseur actief bij vele culturele instellingen en fondsen. Als columnist, non-fictieschrijver en romancier heeft hij verscheidene publicaties op zijn naam staan.

daganDagan Cohen is oprichter en directeur van Upload Cinema. Daarnaast is hij als docent Branding verbonden aan de Willem de Kooning Academie en oprichter/ hoofdredacteur van Whocares.me. Hij werkte als beeldend kunstenaar, theatermaker en evenementenorganisator. In 1991 was hij medeoprichter van de Supperclub. Hij werkte als art director en  creatief directeur bij diverse grote reclamebureaus zoals: Saatchi & Saatchi, Ammirati Puris Lintas, Lowe, Draft en Draftcb en bestuurslid bij de ADCN (Art Directors Club Nederland), docent interactieve kunst aan de Gerrit Rietveld Academie en bestuurslid van Creative City Lab Amsterdam. Sinds 2012 is hij zelfstandig kunstenaar, art director en ondernemer. http://uploadcinema.net/ en http://www.whocares.me/

Lees meer over dit event:
beeldherhaling