Verslag – werkcollege getekende journalistiek

In groepjes een verslag maken van de damschreeuwer
In groepjes een verslag maken van de damschreeuwer

 

 

Een geweldige avond. Met een gevarieerd publiek.

De sprekers Joost Pollmann, Ted Struwer, Eva Hilhorst en Tjeerd Royaards zetten in kort bestek uiteen wat getekende journalistiek inhoudt. Joost Pollmann plaatste het thema in de geschiedenis en gaf een schets van hedendaagse (inter)nationale hoogtepunten van de getekende reportage, zoals Art Spiegelmann (Maus), Joe Sacco (Palestine). Dat inspireerde al direct tot een aantal vragen. Hiermee was een heldere setting gegeven. Vervolgens werd ingezoomd op de praktijk van tekenende journalisten.

Ted Struwer zette uiteen waar zij tegen aan was gelopen in haar getekende diepteverslaggeving over drie mensen die door de crisis zijn getroffen. Haar onderzoeksjournalistieke bevindingen heeft zij weergeven in een getekende rapportage. Zij liet ook zien hoe ze specifieke problemen, zoals een aspect van een verhaal niet “echt” kunnen tekenen, oplost. En de zaal was gegrepen. En had vragen.

Eva Hilhorst was jarenlang verbonden aan een Brusselse krant. Zij maakte verschillende rapportages over specifieke Brusselse onderwerpen zoals een politieke top. Haar werkwijze bestond voor de helft uit observeren en voor de helft uit tekenen. Gemiddelde doorlooptijd 4 dagen. En hoe je dan onder tijdsdruk van een deadline toch tot een publiceerbare rapportage komt, door bijvoorbeeld met alleen de schetsen te werken en die in te kleuren. Ook hier was de zaal buitengewoon geboeid.

Tjeerd Royaard gaf  kleine commentaren en verbond de verhalen.

Na de pauze zelf aan de slag in de workshop. Op basis van een filmpje (over de Damschreeuwer) met tekenen en woorden een verslag fabriceren. Dat gaf zeer uiteenlopende en verrassende resultaten. In verschillende tekeningen werd de essentie van de gebeurtenis pakkend goed weergegeven. En wederom vragen en opmerkingen.

Kortom, een betekenende avond voor de getekende journalistiek.