De Drifters story geduid

drifters groet30 oktober was gewijd aan VJing, een zeer moderne vorm van beeldcultuur. Met 50 à 60 bezoekers was de zaal goed gevuld, voor een flink deel met insiders uit de wereld van VJing en dance event.

Het IvB had twee sprekers uitgenodigd die inhoudelijk dicht bij elkaar stonden: VJ Nils Mühlenbruch, die tien jaar lang in het clubcircuit performances heeft gegeven van zijn Drifter-animatie (daarover straks), en Marina Turco, die aan de Universiteit Utrecht promoveerde op de animaties van Nils.

Marina beet het spits af. In haar promotieonderzoek heeft zij zich gericht op het aspect ‘story telling’ in het werk van Nils Mühlenbruch. 15 jaar geleden ontwikkelde Nils een stam van animatiepersonages, de ‘Drifters’: buitenaardse wezens gekleed als padvinders, die op aarde goede dingen komen doen, zoals oude vrouwtjes helpen oversteken.

Marina bezocht optredens van Nils in de Melkweg, in de Brakke Grond en in Maastricht, en constateerde dat er verhaalelementen in zijn shows zitten. Het zijn meer dan alleen bewegende beelden, hier wordt een logische en betekenisvolle sequentie verteld.

Het was interessant te zien hoe de traditionele begrippen van de artistieke en literaire analyse volledig van toepassing zijn op een moderne uitingsvorm als VJing.

Marina plaatste Nils’ werk in een bredere context door ook andere vormen van VJing te noemen: VJ’s die meer improviserend werken, en VJ’s die een mechanische koppeling leggen tussen hun eigen bewegingen en de geprojecteerde beelden, dus op deze wijze de beelden aansturen.

Daarna was het de beurt aan Nils Mühlenbruch zelf. Het was een onderhoudende presentatie die hij gaf, met veel Drifter-fragmenten. De bezoekers zaten op het puntje van hun stoel.

Nils heeft de Rietveld Academie gedaan en altijd veel animaties gemaakt, onder meer in opdracht van bedrijven, instellingen en overheden. Hij toonde een compilatie van dit werk.

drifters helping out

De Drifters waren een eigen bedenksel, aanvankelijk niet verbonden met grote ambities. “Tot ik in contact kwam met DJ Remco van der Drift”, what’s in a name ! “Hem leek het wel wat als ik mijn animaties zou presenteren tijdens zijn performances.” De samenwerking groeide geleidelijk uit, met als resultaat het Nils en Remco 15 jaar lang gezamenlijke shows gaven in een clubs, concertzalen, koffieshops en aanverwante gelegenheden.

Nils liet beelden zien van een dance-avond, waar de bezoekers vooral gericht waren op de animaties. “De reacties zijn heel verschillend”, aldus Nils. “Sommige mensen staan ernaar te kijken en dansen nauwelijks nog, anderen hebben helemaal niet in de gaten dat er beelden zijn.”

“Ik probeer altijd in te spelen op een zaal, je wilt toch dat je verhaal overkomt.”

De Drifters zelf, de padvinder-jongens, hebben zich trouwens in de loop van de jaren ook ontwikkeld. Van vriendelijk namen ze steeds meer trekjes over van de corrupte wereld om hen heen, tot ze zelfs expliciet geweld niet langer schuwden. “De Drifters gingen helemaal los”, aldus hun schepper.

Uit de zaal kwam de vraag of dit niet een vrij traditionele performance is, waarbij de event-bezoekers simpelweg consumeren wat hen gepresenteerd wordt. Waarom bijvoorbeeld geen projecties op de dansvloer, waardoor meer interactie kan ontstaan?

Nils kon hier volledig in meegaan en noemde als zijn ideaal om een holografische VJing te maken, waarin bezoekers samen met de animaties kunnen dansen.

Een mooi project om aan te werken.

 

Lees meer:

VJ op Vimeo van Marina Turco
vimeo http://vimeo.com/brigittolina

De dissertatie van Marina Turco over Dancing Images:
Nils Mühlenbruch
http://www.drifter.tv/